poniedziałek, 4 lipca 2011

Tort Tiramisu

Składniki na tortownicę 21-22 cm.

Składniki na biszkopt:
•4 jajka
•130 g drobnego cukru do wypieków
•100 g mąki pszennej
•33 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:
•160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
•80 ml likieru amaretto
Wymieszać.
Składniki na masę:
•750 g serka mascarpone
•150 ml śmietany kremówki
•100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru)
•2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać (wymieszałam krótko mikserem).
Ponadto:
•100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego :-)


przepis z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?53,1
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz