poniedziałek, 4 lipca 2011

Crusty Hard Rolls

Składniki na około 20 bułeczek:

•780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
•500 g letniej wody
•15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
•1 łyżka cukru
•2 łyżeczki soli

Ponadto:
•1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
•kilka łyżek maku do posypania
Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-)
przepis z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?46,1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz