poniedziałek, 4 lipca 2011

Aksamitny chleb z koperkiem

Składniki:

•500 g mąki pszennej, dowolnego typu (ja dałam 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 200 g maki pszennej)
•25 g cukru
•20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru(z nimi lepiej wychodzi, ale jeśli nie mamy, może być 1,5 łyżeczki drożdży instant, wówczas pomijamy cukier)
•250 g sera ricotta, schłodzonego
•100 g miękkiego masła
•1 duże jajko
•1,5 łyżeczki soli
•120 g wody
•1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku

Świeże drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać1 łyżkę wody. Wymieszać i odstawiamy na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie miksując dodać pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również). Miksować tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodać koperek i mieszać do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty). Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek, ja zrobiłam dwa mniejsze). Spryskać wierzch oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek lodu. Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba). Przed pokrojeniem, ostudzić.
Smacznego:-)

przepis z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?55,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz