poniedziałek, 4 lipca 2011

Czekoladowe ciasto buraczane

Składniki na tortownicę 20cm:

•200 g czekolady gorzkiej
•3 jajka
•150 g brązowego cukru (trzcinowego ciemnego)
•100ml oleju
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•100 g mąki
•1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•200 g zmielonych migdałów
•250 g surowych czerwonych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i zmielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz