niedziela, 3 lipca 2011

Tunjitas - wenezuelskie bułeczki

Składniki:

•500g mąki
•220 g zimnej wody
•7 g suchych drożdży
•5 g soli
•125 g cukru
•30 g masła
•10 g mleka w proszku
•1 jajko
•10 g anyżu
•10 g ekstraktu z wanilii
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i anyżu. Po połączeniu składników dodać sól. Dobrze wyrobić ciasto, a następnie dodać anyż i jeszcze raz wyrobić. Miskę wysmarować masłem, przełożyć ciasto i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części (jeżeli ktoś lubi większe bułeczki, to można podzielić na mniejszą ilość) i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte bułeczki naciąć na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dużą ilością cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 15-20 minut.
Smacznego :-)
przepis z http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?23,1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz