poniedziałek, 4 lipca 2011

Bułka wrocławska / paryska

Składniki:

•500 g mąki pszennej tortowej
•4 łyżki maki ziemniaczanej
•125 ml ciepłej wody
•125 ml ciepłego mleka
•25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g
•1 łyżeczka masła
•1 łyżeczka cukru
•1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.
Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą (można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskiwać pieczywo wodą (ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów). Studzić na kratce.
Smacznego:-)



przepis pochodzi z

http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?33,1
swietne przepisy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz