niedziela, 3 lipca 2011

ciasto bananowe




Składniki:
•250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki)

•125 g miękkiego masła

•½ szklanki cukru

•2 jajka

•2 łyżeczki proszku do pieczenia

•1 łyżeczka sody oczyszczonej

•3 średnie dojrzałe banany

Wykonanie
Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam blaszki o wymiarze 25 cm.
Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).
Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.
Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.
Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.

Smacznego :)  ja nie pieklam ale sprobuje :) czytalam ze zamiast krupczatki mozna dodac zwykla make:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz