poniedziałek, 4 lipca 2011

Pizza na cienkim cieście

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

•1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
•1,5 szklanki ciepłej wody
•3,5 szklanki mąki
•1 łyżka oliwy z oliwek
•1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:
•sos pomidorowy
•200 g pieczarek
•100 g salami
•ser żółty i mozzarella
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Kiedy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy i pozostałe składniki do obłożenia pizzy.

Składniki na sos:
•230 g pomidorów z puszki
•1 łyżka oliwy
•1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
•½ łyżeczki suszonego oregano
•½ łyżeczka suszonej bazylii
•¼ łyżeczki cukru
•½ łyżeczki soli
•odrobina pieprzu
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Ser żółty zetrzeć na tarce, a mozzarelle poszarpać na kawałki.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Spód posmarować sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć ulubione dodatki. Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Smacznego:-)

przepis z


http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?56,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz