poniedziałek, 4 lipca 2011

Kluseczki dyniowe

Składniki:

•600g ziemniaków
•200g dyni
•jajko
•około 1 szklanki mąki (lub więcej/mniej)
•sól

Dynię i ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem. Dobrze wystudzić. Można je przygotować dzień wcześniej, ale nie koniecznie. Dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Mąkę dodawać stopniowo sprawdzając konsystencję ciasta - zbyt dużo mąki spowoduje, że kluski będą twarde. Wyrobić nie klejące się ciasto.
Ciasto podzielić na części, z każdej z nich zrobić wałeczek. delikatnie go spłaszczyć i odcinać po skosie jak kopytka.
Kluski wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Nie gotować zbyt długo, żeby się nie rozgotowały. Z wody wyjmować łyżką cedzakową. .
Podawać ze skwarkami, przesmażoną cebulą albo jako kto lubi.
Smacznego:-)

przepis pochodzi z



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz