poniedziałek, 4 lipca 2011

Pan di Zucca - chlebek dyniowy

Składniki:

•650g mąki chlebowej
•400g pure z dyni
•10g suchych drożdży
•60g rozpuszczonego masła
•150ml ciepłego mleka
•100g cukru
•szczypta soli
•laska wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy
•dwie garści żurawiny
Do miski włożyć wszystkie mokre składniki, na to suche i wyrobić elastyczne ciasto. Można wyrobić przy pomocy miksera lub w maszynie do chleba. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia na 60-120 minut.
Następnie uformować 20 małych kulek i ułożyć je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1/2 cm. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz