niedziela, 3 lipca 2011

buleczki z cebulka

Składniki na 20 bułeczek:
•½ szklanki letniego mleka
•1 łyżka cukru
•2 łyżeczki soli
•3 łyżki roztopionego masła
•1 ½ szklanki letniej wody
•1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
•3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone)
•5 ½ szklanki mąki pszennej
Ponadto:
•1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania



Wykonanie:
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.



Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (po ok. 65 gram). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)


przepis z

http://mojeciacho.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?11,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz