niedziela, 3 lipca 2011

Bułeczki piknikowe

Składniki na około 10 sztuk:

•350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
•2 łyżeczki drożdży suszonych
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka cukru
•220 ml wody
•1 łyżka oleju

Wszystkie składniki włożyć do maszyny do pieczenia chleba w kolejności zalecanej przez producenta. Następnie nastawić program do zagniatania ciasta. Ze względu na różne właściwości mąki, może być konieczne dodanie więcej mąki lub wody, aby uformowała się zgrabna porcja ciasta. Kiedy ciasto już się wstępnie uformuje, dodać olej.
Ciasto można również zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera.
Po całkowitym wymieszaniu ciasto pozostawić w maszynie na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze, lekko spłaszczyć, posmarować oliwą, przykryć i pozostawić do kolejnego wyrastania na około 1 godzinę.
Piec przez pierwsze 5 minut w temperaturze 230°C i przez kolejne 12-15 minut w 200°C. Studzę na kratce.
Smacznego:-)

przepis z http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?12,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz