poniedziałek, 4 lipca 2011

Moskole

Składniki:

•1 kg ziemniaków
•400 g mąki (lub mniej/więcej)
•3/4 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
•olej do smażenia
•sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Do masy dodać przesianą mąkę i wlać mleko/maślankę. Przyprawić solą i pieprzem i wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować placuszki.
Piec w temperaturze 160°C, przez około 30 minut lub smażyc na patelni (ja smażyłam bez tłuszczu).
Podawać z masłem czosnkowym lub bryndzą.
Smacznego :-)


przepis pochodzi z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?28,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz