poniedziałek, 4 lipca 2011

Chleb owsiany z nutą orientu

Składniki na dwa bochenki:

•370ml wrzątku
•65g płatków owsianych (zwykłe lub błyskawiczne)
•100g sezamu
•7g drożdży instant lub 25g świeżych drożdży piekarskich
•60ml ciepłej wody
•2 łyżki cukru
•2 łyżki stopionego masła
•2 łyżeczki soli
•70g mąki pszennej pełnoziarnistej
•500-550g mąki pszennej
•2 łyżki cynamonu mielonego
•2 łyżeczki imbiru mielonego
Do pieczenia: 2 prostokątne formy o wymiarach 20x11 cm wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia.
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wchłoną wodę. Masło rozpuścić i wystudzić. Sezam zrumienić na suchej patelni, wsypać do owsianki, odstawić do wystudzenia. Świeże drożdże rozczynić ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 10-15 minut (jeśli używamy drożdży instant, wymieszać je z mąką). Do owsianki dodać masło, sól i drożdże. Dodawać obie mąki, aż powstanie sztywne ciasto. Przykryć ściereczką i dać ciastu odpocząć przez kwadrans.
Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż będzie jedwabiście gładkie (ok. 15 minut). Włożyć do lekko natłuszczonej miski, obrócić aby całe lekko pokryło się tłuszczem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyjąć ciasto z miski, zbić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 20x28 cm, oprószyć imbirem i cynamonem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i ułożyć w blaszkach łączeniem do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy stukając w bochenek będzie słychać głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego:-)
przepis z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz