poniedziałek, 4 lipca 2011

Chleb ziemniaczany

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

•7g suszonych drożdży
•1/4 kubka ciepłego mleka 3,2%
•3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (dałam 650)
•1 łyżeczka soli
•1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
•1/2 kubka posiekanego szczypiorku świeżego
•1 kubek cieplej wody

Dodatkowo:
•1 jajko lub białko do smarowania
•2 łyżeczki zimnej wody
•nasiona słonecznika lub dyni

1 kubek = 250 ml
Drożdże rozpuścić w 1/4 kubka wody, przykryć i odstawić na 5 minut do aktywacji. Następnie do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól, szczypiorek, ziemniaki i wszystko wymieszać. Dodać drożdże, mleko i trochę cieplej wody (ilość wody regulować, gdyż wszystko zależne jest od wilgotności ziemniaków), wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godzinę, aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i ugnieść przez 1 minutę. Tortownice posmarować masłem lub oliwą, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 9 części, każdą uformować w kulę i ułożyć w tortownicy: jedną kulę w środku, pozostałe dookoła. Przykryć folia i odstawić na 45 minut. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownicę. Wyrośnięty chleb posmarować jajkiem lub roztrzepanym białkiem z wodą. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia.


Piec w temperaturze 210ºC - przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180ºC i dopiec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb pozostawić w zgaszonym piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyjąć na kratkę do ostudzenia.

Metoda dla maszynistów:
W maszynie umieścić składniki w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego:-)
przepis z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?42,1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz