niedziela, 3 lipca 2011

Wiejski chleb grecki (pszenno-kukurydziany)

Składniki:

•450 g mąki pszennej
•20 g mąki kukurydzianej
•30 g mąki pszennej razowej
•1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant)
•1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
•1 łyżka oliwy
•około 350 ml wody


Mąkę wymieszać z około 300 ml wody i pozostawić na 20 minut, aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.
Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.
Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub posypanego mąką koszyka i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 - 2 godzin.
Przed włożeniem do piekarnika bochenek naciąć. Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 40 minut - do zarumienienia.
Smacznego:-)

przepis z

http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?14,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz