niedziela, 3 lipca 2011

serniczki :)

Sernik klasyczny Nigelli


Składniki na spód :
•225 g mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•50 g drobnego cukru
•25 g masła o temp. pokojowej
•1 jajko
•45 ml mleka pełnotłustego
W misce wcieramy masło w mąkę, po czym dodajemy resztę składników i drewnianą łyżką mieszamy (można wyrobić rękoma). Wykładamy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 24 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy, aby spód nieco przestygł przed wlaniem masy serowej.


Składniki na masę serową:
• 100 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
•220 g drobnego cukru
•5 jajka, białka oddzielone od żółtek
•70 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
•3 łyżki soku cytrynowego
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 cukier waniliowy 16 g
•½ łyżeczki soli
•300 ml śmietany kremówki lekko ubitej
Wykonanie:

Ser i cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy żółtka, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę, mieszamy całość.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód.
Ostrożnie wstawiamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do 170 °C) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.



Polewa z białej czekolady:
•100 g białej czekolady
•1 łyżka masła
•4 łyżki mleka


ten przepis i wczesniejszy  i nastepny podgladnelam z
http://mojeciacho.blox.pl/html
 
Sernik na śmietanie

Składniki na spód:

•250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
•100 g masła, roztopionego
Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.
Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni (ja nie piekłam, schłodziłam w lodówce i na to wylałam masę serową).
Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.



Składniki na masę serową:
•1000g półtłustego twarogu
•2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
•1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
•6 jajek
•cukier waniliowy 16 g
•2 budynie waniliowe po 40 g
•skórka starta z całej cytryny
•sok z cytryny

Polewa czekoladowa:
•100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
•1 łyżka masła
•4 łyżki mleka
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.



Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przelać na spód. Piec 60 minut w temp. 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.
Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz