poniedziałek, 4 lipca 2011

Amerykańskie bułeczki jogurtowe

Składniki na 10 bułeczek:

•60ml wody
•60g masła
•250ml jogurtu
•1 jajko
•450g maki
•1 łyżeczka drożdży instant
•1 łyżeczka cukru
•1 łyżeczka soli

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i mieszając podgrzać na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, dodać jogurt i podgrzewać tak długo, aż płyn osiągnie temperaturę 40ºC.
W dużej misce połączyć make z drożdżami, solą i cukrem. Całość zalać ciepłą mikstura jogurtowa, wbić jajko i wszystko dobrze wymieszać. Potem zagnieść gładkie, nieco lepkie i luźne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godzin, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec należy je składać co pół godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i ukształtować okrągłe bułeczki. Układać je na naoliwionej blasze, złączeniem w dół. Przykryć ściereczką i włożyć do dużego foliowego worka. Następnie całość umieścić w lodówce, i pozostawić tam na noc.
Następnego dnia około 30-45 minut przed pieczeniem, wyjąć bułeczki z lodówki i zostawić na stole do ogrzania. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki naciąć nożycami na krzyż.
Piec w naparowanym piekarniku, temperaturze 190ºC, przez około 20-25 minut, aż się zezłocą. Studzę na kratce.
Smacznego:-)


przepsi podgladlam z i polecam caly blog:)

http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?36,1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz