poniedziałek, 4 lipca 2011

Filety z kurczaka po lombardzku

Składniki:

•6 filetów z kurczaka
•3-4 ząbki czosnku lub granulowany czosnek
•sol i pieprz
•4 łyżki masła
•1 szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek
•mąka
•½ szklanki startego sera mozzarella
•½ szklanki startego parmezanu
•1/3 szklanki rosołu z kurczaka (dałam bulion grzybowy)
•1/3 szklanki wina Marsala (dałam białe słodkie wino)

Lekko rozbić filety, tak aby były mniej więcej tej samej grubości. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie lekko otoczyć w mące.
Rozgrzać masło na patelni i zrumienić filety (partiami) około 3-4 minuty na każdej stronie. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu tak, aby filety lekko zachodziły jeden na drugi. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki w łyżce masła, a potem rozłożyć je równomiernie na filetach. Na patelni roztopić jeszcze 2 łyżki masła, dodać wino, rosół i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. tak powstałym sosem polać mięso.
Piec odkryte w temperaturze 200°C, przez 10 minut. Mozzarelle zmieszać z parmezanem i posypać kurczaka. Piec dodatkowe 5 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony.

Bajaderka podaje, iż kurczak taki świetnie smakuje z makaronem fettuccine lub pieczonymi ziemniaczkami i duszona cukinia z marchewka.
Smacznego:-)
przepis pochodzi od
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?107,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz