niedziela, 3 lipca 2011

Chleb ziemniaczany

Składniki:

•7 g suszonych drożdży (dałam 14 g świeżych drożdży)
•¼ kubka ciepłej wody do rozczynu
•3 ¼ - 4 kubków mąki pszennej lub chlebowej typ. 650 (dałam 1 ½ kubka mąki krupczatki, resztę to mąka chlebowa)
•1 łyżeczka soli (ciasto jest mało słone)
•2 łyżki mleka w proszku
•kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków (dałam zimne przeciśnięte przez praskę)
•½ kubka posiekanego świeżego szczypiorku
•1 kubek ciepłej wody
Ponadto:
•1 jajko do posmarowania (użyłam same białko z łyżką wody roztrzepane)
•nasiona słonecznika lub pestki dyni do posypania

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min.
Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku, wymieszać.
Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobnic ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folią na 1godzinę do wyrośnięcia.
Spód tortownicy (średnica 24 – 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i osypać mąką.
Następnie ciasto ugnieść przez 1 min i podzielić na 12 części, każda uformować w kule i ułożyć w tortownicy, dookoła, w tym jedna w środku. Przy układaniu powstaną dwie warstwy pierwsza dookoła jak kwiatek, druga warstwa to kolejna kulka na środek, pozostałe tam gdzie widać przerwy.

Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownice. Piekarnik nagrzał do temp. 210 stopni C. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda, posypać ziarnami.

Pieczenie: 210 st. C - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.
Masełko ziołowe:
•3 pełne łyżki masła ocieplonego
•1 łyżka posiekanej b. drobno natki pietruszki
•1 łyżka posiekanej b. drobno szczypiorku
•1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
•szczypta soli
przepis z
http://mojeciacho.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?18,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz