poniedziałek, 4 lipca 2011

Chaczapuri z farszem ziemniaczano - serowym

Składniki na ciasto:

•2 szklanki mąki
•½ łyżeczki soli
•½ łyżeczki cukru
•¾ szklanki kefiru lub jogurtu (może być kwaśne mleko, maślanka lub woda)

Składniki na farsz:
•150 g ziemniaków (2średnie)
•200 g sera feta
•200 g sera (mozzarella, cheddar)
Ugotować ziemniaki, rozgnieść na piure. Starty ser zmieszać z ziemniakami.
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier (można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir lub wodę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk). Ciasto nakryć i odczekać 20 - 30 minut.
Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Następnie zrobić z nich okrągłe placki średnicy około 20 cm. Na jednym placku kłaść farsz, następnie zawinąć brzegi do siebie, skleić i delikatnie przewałkować.

Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem) położyć chaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryć pokrywką i piec 3 minuty. Przewrócić łopatką na drugą stronę i również piec 2-3 minuty. Placek się nadyma, ale po zdjęciu z patelni opada. Gotowe chaczapuri smarować masłem. Ja podawałam z sosem tzatziki.
Smacznego:-)

przepis z




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz