niedziela, 3 lipca 2011

cytrynowiec

Składniki na masę cytrynową:

•sok z 3 cytryn
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•2 ½ szklanki wody
•¾ szklanki cukru
•1 kostka (koniecznie) masła
•1 ½ łyżki mąki pszennej
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 cukier waniliowy
Wycisnąć sok z trzech cytryn, przelać do garnka, dolać tam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotować.

W osobnym garnku wymieszać żółtka z ½ szklanką wody, dodać budynie, obie mąki i lekko zmiksować do połączenia się całości. Całość wlać do gotującej się cytryny z cukrem, zagotować ,, tak jak budyń”. Wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.
Składniki na masę białą:
•500 ml śmietanki 30 %
•3 łyżki cukru pudru
•4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę

Ponadto:
•Upiec biszkopt z 4 lub 5 jajek (ma wyjść dość cienki, ja miałam troszkę za gruby, zrobiłam na 5 jajkach do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm)
•3 paczki zwykłych herbatników
•polewa czekoladowa (użyłam gotowej)

Wykonanie całości:
Ananasa z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę.
Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem, posypujemy ananasem, na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, (które radzę wcześniej zwilżyć np. esencją z kawy), całość polać polewą czekoladową.

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej i włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego :)
przepis pochodzi z
http://mojeciacho.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?17,1



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz