poniedziałek, 4 lipca 2011

Chleb ze świeżym koperkiem

Składniki na sponge:

•1 szklanka (226,7 g) letniej wody
•½ łyżeczki drożdży instant
•1 ¼ szklanki (148,8 g) mąki chlebowej
•¼ szklanki (28,3g) mąki pełnoziarnistej

Składniki na ciasto właściwe:
•cały sponge
•1 szklanka (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego
•226,7 g jogurtu naturalnego
•1½ łyżeczki soli
•½ łyżeczki drożdży instant
•1¼ - 1½ szklanki (148,8 - 177 g) mąki chlebowej
•1¼ - 1½ szklanki (148,8 - 177 g) mąki pełnoziarnistej
Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej.

Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiam i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczeło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.

Rozgrzać piekarnik do 250°C mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220°C i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.
Smacznego:-)

przepis z
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?102,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz