Składniki na (ok. 12 sztuk):
•280 g mąki pszennej
•118 g cukru
•2 całe jajka
•250 ml mleka
•6 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka ekstraktu waniliowego (dałam łyżkę wódki waniliowej)
•2 łyżki kakao
•szczypta soli
Ponadto:
•cukier puder do posypania
Wykonanie:
Razem mieszamy składniki suche, czyli mąka, proszek, sól, cukier. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, jajka, mleko, olej, wanilie, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Powoli dodawać do mokrych składników suche i ucierać, aż wszystko razem ładnie się połączy.
Teraz ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie zmiksować. Papilotki włożyć do blaszki na muffiny i nakładać po jednej łyżce raz ciasto ciemne, raz jasne, aż do wyczerpania.
Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 25 minut, na delikatny złoty kolor. Pod koniec pieczenia podnieść temperaturę do 190 – 200 st. C, (czyli po 15 minutach).
Smacznego :)
przepis z http://mojeciacho.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?23,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz