Składniki na 1 bochenek:
•500 g mąki pszennej chlebowej (w tym ½ szklanki mąki żytniej i ½ gryczanej)
•1 szklanka serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem)
•½ łyżki soli
•szczypta cukru
•15 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
•125 ml mleka
•¼ szklanki oliwy
•1 ½ łyżeczki kminku,
•1 łyżkę siemienia lnianego,
•2 łyżki pestek słonecznika
Mąkę przesiać do miski. Potem dodać do niej wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu dobrze jest ciasto jeszcze raz "poruszyć".
Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce (u mnie naczynie żaroodporne). Pozostawić do rośnięcia na około 30 - 45 minut. Bochenek posmarować białkiem, posypać kminkiem, można też naciąć.
Piec około 30 minut w temperaturze 220ºC. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.
•500 g mąki pszennej chlebowej (w tym ½ szklanki mąki żytniej i ½ gryczanej)
•1 szklanka serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem)
•½ łyżki soli
•szczypta cukru
•15 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
•125 ml mleka
•¼ szklanki oliwy
•1 ½ łyżeczki kminku,
•1 łyżkę siemienia lnianego,
•2 łyżki pestek słonecznika
Mąkę przesiać do miski. Potem dodać do niej wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu dobrze jest ciasto jeszcze raz "poruszyć".
Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce (u mnie naczynie żaroodporne). Pozostawić do rośnięcia na około 30 - 45 minut. Bochenek posmarować białkiem, posypać kminkiem, można też naciąć.
Piec około 30 minut w temperaturze 220ºC. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.
przepis z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz