Składniki:
•makaron conchiglioni (po około 10 sztuk na osobę)
•250 g mrożonego lub 500 g świeżego szpinaku
•200 g gorgonzoli
•sól, pieprz, czosnek
•sos pomidorowy
•sos beszamelowy
•tarty żółty ser
Makaron ugotować al dente, uważając, aby się nie rozpadł podczas gotowania (na wszelki wypadek można ugotować kilka sztuk więcej). Po ugotowaniu, przelać go zimną wodą - wtedy makaron się tak nie zkleja.
Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście staną się bardzo miękkie. Wtedy dodać pokruszony ser i podsmażyć jeszcze około 5 minut (ser nie powinien być całkiem rozdrobniony). Przyprawić solę i pieprzem.
Przygotować sos pomidorowy oraz beszamelowy.
Składniki na sos pomidorowy:
•2 łyżki masła
•½ łyżki oliwy z oliwek
•drobno posiekany ząbek czosnku
•½ drobno posiekanej cebuli
•175 g pomidorów świeżych lub z puszki (bez skórki)
•sól, pieprz
•3 liście świeżej Bazyli
Do rozpuszczonego na patelni masła i oliwy dodać czosnek i cebulę. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 20 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia dodać rozdrobnioną bazylię.
Składniki na sos beszamelowy:
•2 łyżki masła
•250 ml mleka
•¼ szklanki mąki
•sól, gałka muszkatołowa
Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewać szpinakiem i układać w naczyniu tak, aby były częściowo zanurzone w sosie. Po ułożeniu wszystkich muszli polać je sosem beszamelowym i wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Na około 5 minut przed końcem posypać całość tartym serem.
Smacznego:-)
Przed polaniem sosem beszamelowym i przed zapieczeniem:
i po::)
•makaron conchiglioni (po około 10 sztuk na osobę)
•250 g mrożonego lub 500 g świeżego szpinaku
•200 g gorgonzoli
•sól, pieprz, czosnek
•sos pomidorowy
•sos beszamelowy
•tarty żółty ser
Makaron ugotować al dente, uważając, aby się nie rozpadł podczas gotowania (na wszelki wypadek można ugotować kilka sztuk więcej). Po ugotowaniu, przelać go zimną wodą - wtedy makaron się tak nie zkleja.
Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście staną się bardzo miękkie. Wtedy dodać pokruszony ser i podsmażyć jeszcze około 5 minut (ser nie powinien być całkiem rozdrobniony). Przyprawić solę i pieprzem.
Przygotować sos pomidorowy oraz beszamelowy.
Składniki na sos pomidorowy:
•2 łyżki masła
•½ łyżki oliwy z oliwek
•drobno posiekany ząbek czosnku
•½ drobno posiekanej cebuli
•175 g pomidorów świeżych lub z puszki (bez skórki)
•sól, pieprz
•3 liście świeżej Bazyli
Do rozpuszczonego na patelni masła i oliwy dodać czosnek i cebulę. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 20 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia dodać rozdrobnioną bazylię.
Składniki na sos beszamelowy:
•2 łyżki masła
•250 ml mleka
•¼ szklanki mąki
•sól, gałka muszkatołowa
Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewać szpinakiem i układać w naczyniu tak, aby były częściowo zanurzone w sosie. Po ułożeniu wszystkich muszli polać je sosem beszamelowym i wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Na około 5 minut przed końcem posypać całość tartym serem.
Smacznego:-)
Przed polaniem sosem beszamelowym i przed zapieczeniem:
i po::)
a przepis naturalnie z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz